Haku

Terveys

SAMKin kirjasto on hankkinut opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön useita tiedonhakupalveluita sekä e-kirja- ja e-lehtikokoelmia.

Tällä sivulla on linkkejä kirjaston hankkimiin sekä laadukkaisiin vapaasti käytettäviin aineistoihin. Voit aloittaa tiedonhaun Finnan haulla ja jatkaa oman alasi verkkopalveluilla.

Keskeisimmät aineistot

  • Terveysportti on kattavin suomalainen terveydenhuollon ammattilaisten verkkopalvelu. Terveysportista löydät lääkärin ja hoitotyön tietokannat, lääketietokannan, Hoitotyön Pharmaca Fennican, Cochrane Libraryn, tautiluokituksen, sanakirjoja, Käypä hoito -suositukset, Duodecim-lehden sekä eri aiheiden aineistoja kuten työterveys, kuntoutus, akuuttihoito, pitkäaikaissairaudet, EKG, ensihoito, matkailijan terveys ja allergia. Linkkejä ohjeisiin löytyy Terveysportin sivujen alaosasta.
  • Oppiportti sisältää Duodecimin e-kirjoja ja verkkokursseja. Kurssien suorittamista varten Oppiporttiin tulee aluksi rekisteröityä SAMKin tietoverkon kautta. Se onnistuu menemällä palveluun Finnan linkistä. Sitten klikataan Oma Oppiportti ja seuraavaksi Uusi käyttäjä. Rekisteröidy SAMKin sähköpostiosoitteella. Kirjautumalla henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella voi suorittaa verkkokursseja ja saada niistä todistuksen omalla nimellä. Ohjeita löytyy Oppiportin sivuilta.
  • Medic on tietokanta, josta löydät kotimaisia terveydenhuollon ja lääketieteen lehtiartikkeleita ja tutkimusjulkaisuja. Osa artikkeleista ja julkaisuista on luettavissa netissä. Osasta on perustiedot artikkelin löytämiseksi kirjaston painetuista lehdistä. Ohjeita löytyy Medicin sivuilta.
  • CINAHL Complete on tietokanta hoitotyön ja hoitotieteen kansainvälisistä lehtiartikkeleista.
  • JBI Connect (The Joanna Briggs Institute EBP Database) sisältää näytönastetiivistelmiä, systemaattisen katsauksen runkoja, hoitosuosituksia, systemaattisia katsauksia, näyttöön perustuvia toimintamalleja ja potilasohjeita.
  • PubMed on kattava kansainvälinen terveystieteiden tietokanta, joka sisältää mm. Medlinen. PubMed on vapaasti käytettävissä. PubMedissa on paljon linkkejä verkkolehtien artikkeleihin. Osaan pääsee vapaasti. Osaan voi päästä kopioimalla artikkelin nimi tai PMID-numero ja tekemällä sillä haku Finnan kansainvälisten e-aineistojen hakutoiminnolla. Artikkeleita, joihin et pääse, voit kysyä kirjaston asiakaspalvelusta.
  • Dose-verkkopalvelussa voit opiskella ja harjoitella lääkelaskentaa. Katso käyttäjätunnus ja salasana SAMKin opiskelijoille Oiva-intranetistä.

E-lehdet ja artikkelit

Suomalaiset lehdet ja artikkelit

Kansainväliset lehdet ja artikkelit

INFOtelakka ja Kirjasto-Moodle – kun tarvitset apua

Opi itsenäisesti tiedonhakua ja lähteisiin viittaamista Kirjasto-Moodlessa. SAMKin opiskelijat kirjautuvat Moodleen SAMK-tunnuksella.

Kirjasto-Moodle

Kirjaston asiakaspalvelusta saat vinkkejä tiedonhaun aloittamiseen. Kun kaipaat perusteellisempaa tiedonhaun ohjausta tehtävääsi tai opinnäytetyötäsi varten, varaa INFOtelakka-aika.

Infotelakka

Etäkäyttö – tietokantoihin ja verkkoaineistoihin kotoa

SAMKin käyttöön hankitut tietokannat ja verkkoaineistot ovat käytettävissä SAMKin tiloissa. Lisäksi opiskelijat ja henkilöstö voivat käyttää lähes kaikkia aineistoja SAMKin tietoverkon ulkopuolella kuten kotona. Silloin käyttäjä tunnistetaan etäkäyttöpalvelussa SAMK-tunnuksella. On tärkeää, että menet kirjaston aineistoihin juuri Finnan linkeistä, jotta etäkäyttö toimii.

= vain SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä