Haku

Linkitä oikein

Kirjaston verkkoaineistoja kuten e-kirjoja, verkkolehtiä, tietokantoja ja verkkopalveluita voi linkittää erilaisiin tarkoituksiin, vaikkapa kurssiaineistoihin ja Moodleen. Verkkoaineistot ovat henkilökunnan ja opiskelijoiden käytettävissä sekä SAMKin kampuksilla että kotona. Yleensä niihin kirjaudutaan SAMK-ID:llä.

Suositus opettajille:

Opintojaksoselosteeseen ei kannattaisi välttämättä laittaa valmiita linkkejä kirjaston aineistoon, koska linkit voivat muuttua eri syistä. Esimerkiksi kun e-kirjasta tulee uusi painos, yleensä vanhempi painos linkkeineen poistuu kokonaan käytöstä. Lisäksi linkitystä hankaloittaa se, että kirjan painetulla versiolla ja e-kirjalla on yleensä eri linkki.

Opintojaksoselosteeseen voisi kirjoittaa kirjaston aineistosta vain lyhyen viitetiedon. Lisäksi voisi mainita, että aineiston voi etsiä SAMK-Finnasta, samk.finna.fi.

Pääsääntö: kopioi linkki SAMK-Finnan osoiteriviltä

Kun löydät aineiston SAMK-Finnasta, kopioi linkki selaimen osoiteriviltä. Tämä on helpoin ja varmin tapa ottaa talteen linkki jakamista varten.

Kun kopioit SAMK-Finnasta linkin kirjaan, kannattaa huomata, että kirjan painetulla versiolla ja e-kirjalla on yleensä eri linkki.

Linkki lehtiartikkeliin

Kun haluat linkin ulkomaiseen lehtiartikkeliin, koeta etsiä artikkeli SAMK-Finnasta käyttäen kansainvälisen e-aineiston hakua. Tämä hakutoiminto kattaa satoja miljoonia artikkeleita ja julkaisuja. Jos artikkeli löytyy näin SAMK-Finnasta, kopioi linkki selaimen osoiteriviltä.

Kun haluat linkin suomalaiseen lehtiartikkeliin, koeta etsiä artikkeli Finnasta. Valitse hakutuloksen välilehti Kotimaisia artikkeleita. Jos artikkeli löytyy näin SAMK-Finnasta, kopioi linkki selaimen osoiteriviltä.

Linkki hakutulokseen

Tee tiedonhaku SAMK-Finnassa. Voit kopioida sitten linkin hakutulokseen selaimen osoiteriviltä tai lähettää linkin sähköpostina sivun alaosan toiminnolla.

Linkki suosikkilistaan

Kirjautumalla SAMK-Finnaan voit koota kirjoja tai muuta aineistoa suosikkilistaksi. Listan voi asettaa julkiseksi ja sen linkin jakaa muille.

Miten linkittää aineisto, joka ei ole SAMK-Finnassa?

Netissä vapaasti luettavissa olevaan aineistoon voi ottaa linkin selaimen osoiteriviltä. Tällaista aineistoa ovat julkiset sivustot, organisaatioiden, korkeakoulujen ja viranomaisten avoimet julkaisut, avoimet verkkolehdet sekä opinnäytetyöt.

Kirjaston hankkimissa tietokannoissa olevat artikkelit

SAMK-Finnassa on linkkejä osaan kirjaston hankkimasta aineistosta. SAMK-Finna tarjoaa yleensä linkin aineiston pääsivulle, mutta ei välttämättä suoraa linkkiä aineiston sisällä oleviin monenlaisiin sisältöihin ja artikkeleihin. Esimerkkinä tällaisesta on Rakennustiedon ja Terveysportin moninainen sisältö. Tällaisen verkkoaineiston sisältösivulle pitää rakentaa linkki niin, että se toimii SAMKin kampusten tietoverkon ulkopuolella eli opiskelijan kotona.

Voit pyytää etäkäytössä toimivan linkin kirjastosta tai SAMK-Finnan Ota yhteyttä -lomakkeella.

Lähetä linkki sähköpostina

Lähetä sähköpostilla -toiminnolla voit lähettää aineiston linkin itsellesi tai muille.

Voiko URN-osoitteen jakaa?

Artikkelilla tai julkaisulla voi olla urn-alkuinen nettiosoite kuten urn.fi/URN:NBN:fi:ELE-1777039. URN-tunnus on verkkojulkaisun pysyvä standarditunnus. Voit jakaa sen silloin, kun kyseinen julkaisu on vapaasti netissä luettavissa.

Jos jaat urn-osoitteen sellaiseen aineistoon, johon pääsy on rajattu vain samkilaisille, osoite ei toimi SAMKin verkon ulkopuolella etäkäytössä.

Pitäisikö myös muiden amkkien opiskelijoiden päästä linkittämääsi aineistoon?

Jos opiskelijalle on tehty SAMK-ID, hän voi kirjautua sillä SAMKin kirjaston aineistoihin.

Kukin ammattikorkeakoulu on hankkinut verkkoaineistoa vain omien opiskelijoiden käyttöön. Lisenssisopimukset rajaavat yleensä aineiston käyttöoikeuden vain yhden amkin opiskelijoille. Lisää aiheesta voi lukea Laurean sivustolta:

Oppimateriaalien valinta ja käyttö AMKien yhteisillä verkko-opintojaksoilla – opas opettajille

Kokeile ensin, jaa sitten

Kokeile tekemääsi linkkiä siten, että tietokoneesi on SAMKin tietoverkon ulkopuolella. Jaa vasta sitten, kun olet todennut linkin toimivan.