Haku

Linkitä oikein

Kirjaston verkkoaineistoja kuten e-kirjoja, verkkolehtiä, tietokantoja ja verkkopalveluita voi linkittää erilaisiin tarkoituksiin, vaikkapa kurssiaineistoihin ja Moodleen. Verkkoaineistot ovat henkilökunnan ja opiskelijoiden käytettävissä sekä SAMKin kampuksilla että kotona. Yleensä niihin kirjaudutaan SAMK-tunnuksella.

Suositus opettajille:

  • Opintojaksoselosteeseen ei kannattaisi laittaa valmiita linkkejä kirjaston aineistoon, koska linkit voivat muuttua joskus lyhyessäkin ajassa eri syistä. Esimerkiksi kun e-kirjasta tulee uusi painos, yleensä vanhempi painos poistuu kokonaan käytöstä. Lisäksi linkitystä hankaloittaa se, että kirjan painetulla versiolla ja e-kirjalla on yleensä eri linkki.
  • Opintojaksoselosteeseen kannattaisi kirjoittaa kirjaston aineistosta lyhyt viitetieto. Lisäksi voisi mainita, että aineiston voi etsiä SAMKin kirjaston Finnasta samk.finna.fi.

Pääsääntö: kopioi linkki Finnan osoiteriviltä

Kun löydät aineiston Finnasta, kopioi linkki selaimen osoiteriviltä. Tämä on helpoin ja varmin tapa ottaa talteen linkki jakamista varten.

Kun kopioit Finnasta linkin kirjaan, kannattaa huomata, että kirjan painetulla versiolla ja e-kirjalla on yleensä eri linkki.

Linkki lehtiartikkeliin

Kun haluat linkin ulkomaiseen lehtiartikkeliin, koeta etsiä artikkeli Finnasta käyttäen kansainvälisen e-aineiston hakua. Tämä hakutoiminto kattaa miljoonia artikkeleita ja julkaisuja. Jos artikkeli löytyy näin Finnasta, kopioi linkki selaimen osoiteriviltä.

Kun haluat linkin suomalaiseen lehtiartikkeliin, koeta etsiä artikkeli Finnasta. Klikkaa hakutuloksen välilehteä Kotimaisia artikkeleita. Jos artikkeli löytyy näin Finnasta, kopioi linkki selaimen osoiteriviltä.

Linkki hakutulokseen

Tee tiedonhaku Finnassa. Voit kopioida sitten linkin hakutulokseen selaimen osoiteriviltä tai lähettää sähköpostina sivun alaosan toiminnolla.

Linkki suosikkilistaan

Kirjautumalla Finnaan voit koota kirjoja tai muuta aineistoa suosikkilistaksi. Listan voi asettaa julkiseksi ja sen linkin jakaa muille.

Miten linkittää aineisto, joka ei ole Finnassa?

Netissä vapaasti luettavissa olevaan aineistoon voi ottaa linkin selaimen osoiteriviltä. Tällaista aineistoa ovat julkiset sivustot, organisaatioiden, korkeakoulujen ja viranomaisten avoimet julkaisut, avoimet verkkolehdet sekä opinnäytetyöt.

Kirjaston hankkimissa tietokannoissa olevat artikkelit

Finnassa on linkkejä osaan kirjaston hankkimasta aineistosta. Finna tarjoaa yleensä linkin aineiston pääsivulle, mutta Finna ei usein tarjoa suoria linkkejä aineistojen sisällä oleviin monenlaisiin sisältöihin ja artikkeleihin. Esimerkkeinä tällaisista ovat Rakennustiedon ja Terveysportin sisältö sekä suomalaiset lehtiartikkelit. Tällaisen verkkoaineiston sisältösivulle pitää rakentaa linkki niin, että se toimii etäkäytössä SAMKin kampusten ulkopuolella.

Voit pyytää etäkäytössä toimivan linkin kirjastosta tai Finnan Ota yhteyttä -lomakkeella.

Lähetä linkki sähköpostina

Lähetä sähköpostilla -toiminnolla voit lähettää aineiston linkin itsellesi tai muille.

Voiko URN-osoitteen jakaa?

Artikkelilla tai julkaisulla voi olla urn-alkuinen nettiosoite kuten urn.fi/URN:NBN:fi:ELE-1777039. URN-tunnus on verkkojulkaisun, ainutkertainen pysyvä standarditunnus. Voit jakaa sen silloin, kun kyseinen julkaisu on vapaasti netissä luettavissa.

Jos jaat urn-osoitteen sellaiseen aineistoon, johon pääsy on rajattu vain samkilaisille, osoite ei toimi SAMKin verkon ulkopuolella etäkäytössä.

Pitäisikö myös muiden amkkien opiskelijoiden päästä linkittämääsi aineistoon?

Kukin ammattikorkeakoulu on hankkinut verkkoaineistoa vain omien opiskelijoiden käyttöön. Lisenssisopimukset rajaavat yleensä aineiston käyttöoikeuden vain yhden amkin opiskelijoille. Sinun kannattaisi varmistaa kyseeseen tulevien ammattikorkeakoulujen kirjastoista, onko aineisto hankittu opiskelijoiden käyttöön. Lisää aiheesta voi lukea Laurean sivustolta:

Oppimateriaalien valinta ja käyttö AMKien yhteisillä verkko-opintojaksoilla – opas opettajille

Kokeile ensin, jaa sitten

Kokeile tekemääsi linkkiä siten, että tietokoneesi on SAMKin verkon ulkopuolella. Jaa vasta sitten, kun olet todennut linkin toimivan.